De bloedvoorraad van bloedbank Sanquin krimpt. Door het opstarten van de ziekenhuizen is de vraag naar bloedproducten enorm gestegen. De huidige coronamaatregelen zorgen echter voor minder bedden en dus minder plek voor donors. “We moeten het tij zien te keren”, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin.
De druk is hoog. Daarom luidde Sanquin de noodklok. De donoren die opgeroepen zijn wordt gevraagd om ook daadwerkelijk bloed te komen geven. “De reden dat we daar extra veel aandacht aan besteden, is een indicatie dat er wat aan de hand is”, zegt Van Hasselt. Met de daling van het aantal coronabesmettingen in het land is er weer plek voor de reguliere zorg. Operaties en ingrepen die door het gevaar van infecties werden uitgesteld worden nu weer uitgevoerd.
Bloedvoorraad onder druk
Ook in omringende landen is de daling van de bloedvoorraad zichtbaar. In België dreigen tekorten te ontstaan. Het Vlaamse Rode Kruis meldt in een persbericht dat de bloedvoorraad ‘zwaar onder druk’ staat nu de ziekenhuizen weer volop reguliere zorg verlenen. Sanquin zegt dat het in Nederland niet zo ver komt. “Het fijne van een voorraad is dat je tijd hebt om te schakelen. Dat doen we ook,” vertelt Van Hasselt. “Maar met de huidige coronamaatregelen is dat wel lastig.”
Summer Langereis (24) gaf gehoor aan de oproep van de bloedbank. “Als vrouw mag je eens in de vier maanden bloed doneren”, vertelt ze. “Ik heb voor het laatst in januari gedoneerd. Toen ik het sms’je van Sanquin kreeg dat doneren nu extra belangrijk is, ben ik gelijk gegaan.”
Klaargestoomd tot donor
Langereis werd door haar moeder klaargestoomd tot donor. “Zij wees me op het feit dat ik een belangrijke bloedgroep heb die veel mensen kan helpen.” Ze ondervond het belang van doneren toen haar opa wegens bloedarmoede bewusteloos op straat lag. “In het ziekenhuis heeft hij toen in één dag vier donaties gekregen. Dat is meer dan ik in een jaar mag geven.” Bloed wordt niet alleen toegediend aan gewonden die op de eerste hulp belanden. Zo krijgt een op de drie kankerpatiënten bloedproducten toegediend. Daarbij gaat het niet alleen om bloedzakken, maar ook om plasma en bloedplaatjes. “Iedereen kent wel iemand die kanker heeft (gehad). Voor mij was dat een goede vriendin. Op die manier blijf je er van bewust hoe belangrijk het is om te blijven geven.”
Naast het inzamelen van het bloed is Sanquin in samenwerking met de GGD bezig met het verzamelen van bloedplasma afkomstig van genezen coronapatiënten. In een onderzoek kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiënten. Het plasma dat uit het bloed van de donors wordt gehaald zal vooral behulpzaam zijn bij het tegengaan van het verspreiden van het virus in het lichaam. Zo is er het plan om dit plasma te zuiveren, waardoor het als medicijn aangeboden kan worden. De bloedbank geeft aan dat het geneesmiddel nog onderzocht wordt.